B. Hanuščák verí, že priemyselný park dokončia za pol roka

07.01.2011 Bardejov

Bardejov 7. januára (TASR) – Práce na výstavbe priemyselného parku v areáli niekdajšieho podniku JAS Bardejov sú momentálne zastavené.
Dôvodom je nevyplácanie schválených dotácií z eurofondov zo strany Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), nakoľko stále prebieha vyšetrovanie pre údajné podozrenie zo subvenčného podvodu. Primátor Bardejova Boris Hanuščák verí, že vyšetrovanie bude v priebehu najbližších týždňov ukončené a park úspešne dobudujú do konca augusta tohto roka.
O revitalizácii hnedého priemyselného parku rozhodlo mestské zastupiteľstvo v roku 2008 a následne podali žiadosť o nenávratné finančné prostriedky. Celkové oprávnené náklady na výstavbu priemyselného parku pri schválení projektu v roku 2009 predstavovali takmer 9,74 milióna eur, z toho vyše 600.000 eur vyčlenila na projekt samospráva zo svojho rozpočtu. Pôvodný termín ukončenia výstavby bol naplánovaný na koniec decembra minulého roka.
Začiatkom roka 2010 však dostalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR anonymný list, ktorý upozorňuje na údajne nesprávny postup mesta pri implementácii projektu a nadhodnotenie majetku bývalého podniku JAS, ktorý mesto odkúpilo. Z dôvodu vyšetrovania tejto záležitosti bolo vyplácanie financií v júni 2010 pozastavené.
\"Vylučujem akékoľvek pochybenie zo strany mesta. Som presvedčený, že všetky zmluvy, dokumentácia, ako aj ďalšie procesy prebehli v súlade so zákonom. Čo sa týka hodnoty majetku, boli vypracované dva znalecké posudky, jeden si objednalo mesto a druhý SARIO. Dokonca cena v nami objednanom posudku bola o niečo nižšia, \" konštatoval Hanuščák.
Primátor dodal, že mesto požiadalo o predĺženie termínu na dokončenie výstavby do konca roka 2011, ktorý bol už schválený. Kontrola postup mesta preverovala a Hanuščák verí, že jej záver vyznie v prospech mesta.
\"V decembri som sa stretol s vedením SARIO a kompetentnými pracovníkmi ministerstva hospodárstva, podľa nich sa momentálne čaká na vyjadrenie príslušného orgánu Európskej únie. To by malo byť k dispozícii začiatkom februára. V prípade priaznivého výsledku vieme projekt ukončiť v priebehu 6 až 7 mesiacov, \" povedal primátor.
Dodávatelia doteraz zrealizovali práce za viac ako 6,32 milióna eur, preplatených však bolo len 3,96 milióna eur.
\"Momentálne sa v prácach nepokračuje a problém je aj to, že musia čakať investori, ktorí tu majú záujem rozbehnúť svoje aktivity. Najdôležitejšie je to, by sme park konečne dobudovali, čo prinesie Bardejovu zvýšenie zamestnanosti, \" zdôraznil Hanuščák.
Revitalizáciou areálu s rozlohou takmer 14.000 štvorcových metrov, ktorého súčasťou sú výrobné haly so zázemím, sa podľa primátora vytvoria podmienky pre vstup investorov, ktorí by mohli postupne zamestnať okolo 300 ľudí.
 

Vyberte región